Koristno

Da li su sterilizovani riblji proizvodi pogodni za decu?


DA: Odgovornost roditelja je da pravilno hrane decu. Riba je deo pravilne i uravnotežene ishrane, a zbog svih njenih korisnih svojstava, važno je naučiti našu decu da je konzumiraju. Sterilizovani riblji proizvodi su dobra alternativa svežoj ribi. Spremni su za konzumaciju, kao i za pripremu raznih jela i salata. 

Koje korisne sastojke sadrži riba?


Riba sadrži razne minerale: fosfor, sumpor, cink, mangan, kalijum, natrijum, kao i omega-3 masne kiseline. 

Koje su prednosti konzumiranja ribarskih proizvoda?


Sterilizovana riba je veoma dobra alternativa svežoj ribi. Posle sterilizacije, riba ne menja svoje hranjive sastojke. Riba je:

- Zdrava hrana, sa malo zasićenih masti, dosta proteina i omega 3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Takođe, ima blagotvoran uticaj na smanjenje nivoa štetnih masti;

- Odličan izvor lako probavljivog gvožđa i smanjuje rizik od anemije, a takođe pomaže u održavanju imuniteta; - Njeno meso je bogato fosforom potrebnim za ljudski mozak i koštani sistem;

- ima posebno visok sadržaj joda, bakra i mangana koji su neophodni za normalan tok metabolizma;

Uključivanjem ukusnih i raznovrsnih jela pripremljenih od ribe i morskih plodova u naš jelovnik, telu dajemo energiju i vitalnost.

Sadrže li proizvodi Compassa GMO?


NE: Compass proizvodi ne sadrže GMO. Dokaz za to su sertifikati kvaliteta koje dobijaju licencirani dobavljači.

Da li se u sterilizovanim posudama čuvaju hranljive materije mesa i povrća?


DA: U sterilizovanim pripremljenim jelima, proizvodi koji se koriste su ili sirovi ili blanširani, a „kuvanje“ se odvija u samoj kutiji. Na ovaj način se čuva većina korisnih sastojaka prisutnih u sirovinama (meso, povrće, gulaš, začini), poput aroma, sočnosti mesa i još mnogo toga. Tako pripremljeni proizvodi su stalnog kvaliteta, stalnog ukusa, izdržljivi i spremni za upotrebu u bilo koje vreme i na svakom mestu.

Postoje li konzervansi u sterilisanom gotovom jelu u metalnoj limenci?


NE: Sterilizacija je, u suštini, process u kom se proizvodi u hermetičkim konzervama zagrevaju u komori pod pritiskom (autoklavu) na 113-121°C tokom 75-130 minuta, koji uništava mikroorganizme i njihove spore. Zbog ovih činjenica, kada se proizvod steriliše, nije potrebno koristiti konzervans. 

Šta je metoda sterilizacije?


Sterilizacija proizvoda se vrši na temperaturi iznad 100°C. Ova metoda omogućava da se proizvodi dugo čuvaju, a da se pritom ne pokvare, jer visoka temperatura kojoj su izloženi uništava mikroorganizme i njihove spore zbog kojih se kvare.

Da li je pašteta pogodna za decu?


DA: Compass takođe proizvodi proizvode za decu stariju od 3 godine. Pašteta može biti deo pravilne i uravnotežene ishrane za decu predškolskog uzrasta, koju karakterišu intenzivni procesi rasta i razvoja. Unos vitamina A, minerala, a posebno mikroelementa gvožđa doprinosi smanjenju rizika od nedostatka hranjivih materija.

Koji su sastojci paštete i kako možemo biti sigurni u njen kvalitet?


Pašteta se pravi od jetre, mesa i raznih začina. "Compass" DOO je kompanija koja kupuje svoje sirovine od licenciranih firmi, koje imaju odobrenje državne veterinarske institucije sa veterinarskim registarskim brojem (Identifikacioni broj) i koje su u registru odobrenih kompanija. Ulazne mesne sirovine obeležavaju se identifikacionim brojem firme i dolaze sa dokumentima o poreklu u skladu sa Pravilnikom 853/2004. Na prijemu mesa, u proizvodnji mesnih proizvoda, meso se neprestano proverava u skladu sa bezbednosnim standardima od strane specijalista kompanije i tela Državne veterinarske i sanitarne kontrole.  

Da li je pašteta zdrava hrana?


DA: Pašteta je proizvod koji sadrži minerale - gvožđe i fosfor, kao i vitamin A.